Woda tylko po przegotowaniu

Woda tylko po przegotowaniu

Kolejny problem z wodą w naszym regionie. Tym razem w Trzciance i okolicach. Czarnkowski Sanepid wydał komunikat, że woda z wodociągu publicznego w Trzciance i Radolinie nadaje się do spożycia jedynie po przegotowaniu.

Kilka tygodni temu zanieczyszczenie wody wykryto w Wałczu, w tym tygodniu w Mirosławcu. W obu miejscowościach woda z kranu nadawała się wyłącznie do spłukiwania toalet. Teraz pojawił się problem z pogorszeniem stanu wody z wodociągu w Trzciance oraz Radolinie. 

W związku z tym Czarnkowski Sanepid wydał komunikat. Czytamy w nim, że woda w Trzciance, Kadłubku, Niekursku, Sarczy, Smolarni, Straduniu, Dłużewie, Osińcu, Pańskiej Łasce, Radolinie oraz Teresinie nadaje się do spożycia tylko po przegotowaniu

Przegotowania wymaga też woda służąca do przygotowywania posiłków, mycia spożywanych na surowo warzyw czy owoców, mycia zębów, naczyń, kąpieli noworodków czy niemowląt. 

Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. 

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych np. mycia podłóg czy spłukiwania toalety. 

Wodociąg w Trzciance i Radolinie obecnie jest płukany chlorem przez odpowiednie służby. Z tego powodu może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody. 

fot. poglądowa Pixabay

Komentarze

Funkcja dodania komentarzy pod tym artykułem jest wyłączona. Napisz do nas jeżeli chcesz wypowiedzieć się na ten temat.