Przepisy na nowe dania z poświątecznych resztek

11.04.2023   Autor: News4Media
1215---544
Święta, święta i po świętach… a lodówka pełna jedzenia. Co zrobić, żeby się nie zmarnowało, skoro nie mamy już na nie ochoty?

Ilość kupionej i przetworzonej żywności na święta – obojętnie Wielkanoc czy Boże Narodzenie – prawie w każdym polskim domu przekracza możliwości rodziny. W efekcie kiedy święta się kończą, zostajemy z lodówkami pełnymi różnych przysmaków. Kłopot w tym, że nie mamy już na nie ochoty, bo nam się zwyczajnie przejadły. Co zrobić, żeby nie wyrzucać żywności? Kilka rad ma dla nas serwis kulinarny beszamel.se.pl.

Mięso: sałatki i kotlety
Jeśli po świętach zostały nam kawałki pieczonego kurczaka, możemy je wykorzystać do przygotowania sałatki, np. sałatki cezar. Kurczak dobrze się też komponuje z gotowanymi lub pieczonymi warzywami, np. ziemniakami. Z tych składników można np. przygotować kotlety.
Mięso z rosołu, które nam pozostało, możemy przetworzyć na farsz do naleśników czy pierogów. A jeśli pozostał nam także świąteczny rosół, możemy przygotować inną zupę, np. pomidorową. W zależności od upodobań i smaku.

Wędliny: dodatek do żurku i zapiekanka
Jeśli w lodówce pozostała nam wędlina pakowane próżniowo z dłuższą datą przydatności do spożycia, to może ona poczekać w lodówce, aż wróci nam na nią smak. Jeśli jednak już ją rozpakowaliśmy, to trzeba je w miarę szybko zjeść. Na przykład podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Resztki wędlin można też wykorzystać do przygotowania innych potraw. Kiełbasa czy szynka sprawdzą się jako podstawa do przygotowania żurku czy barszczu. Nadają się też do zapiekanek, które można tworzyć na różne sposoby, wykorzystując do tego warzywa. Jakie kto lubi.
Owoce i warzywa: soki i sosy
Można je przerobić na soki. Owoce można też zblendować i zjeść z jogurtami. Owoce i warzywa można też ususzyć, zyskując bazę do zup i sosów oraz przekąski. Innym sposobem na wykorzystanie warzyw i owoców są też smoothie, gęste napoje owocowe lub warzywne.
Nadmiary owoców i warzyw można też wykorzystać do przetworów: konfitur, dżemów, kompotów i – lubianych przez wiele osób – chutney'ów.

Można też łączyć ze sobą różne smaki, które finalnie dają pyszne danie. Np. dynia dobrze komponuje się z marchewką i pomarańczami, buraki z papryką, a owoce w połączeniu z ostrymi przyprawami i cebulą zmienią się w sos do mięs i serów.

fot. iStock

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group