Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Czarnkowie informuje, że woda w miejscowościach Trzcianka, Kadłubek, Niekursko, Sarcz, Smolarnia, Straduń i Dłużewo nadaje się do spożycia tyko po przegotowaniu.
Sanepid przeprowadził badania kontrolne jakości wody z wodociągu publicznego w Trzciance. Okazało się, że woda odbiega od wymagań mikrobiologicznych ze względu na obecność pojedynczych bakterii z grupy coli.
Dlatego też woda w miejscowościach Trzcianka, Kadłubek, Niekursko, Sarcz, Smolarnia, Straduń i Dłużewo nadaje się do spożycia wyłącznie po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do przygotowywania posiłków, mycua spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, naczyń czy kąpieli noworodków i niemowląt.
Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych, np. mycia podłóg i spłukiwania toalety.
fot. archiwum
Komentarze