Nie wyrzucaj jedzenia po świętach

Nie wyrzucaj jedzenia po świętach

Święta, święta i po świętach. Po tych kilku wyjątkowych dniach w ciągu roku, często zostaje nam sporo jedzenia. Co zrobić, aby nie trafiło ono na śmietnik?  

Zgodnie z wyliczeniami Banków Żywności, każdego roku w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton jedzenia. Najprostszy sposób na uratowanie nadwyżki żywności to jej zamrożenie. Mięso i wędliny można mrozić nawet przez pół roku. To co się da można też włożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Resztą można się podzielić. Potrawy możemy rozdać rodzinie i przyjaciołom lub zabrać do pracy. Jedzenie możemy zanieść do także lodówek społecznych czy jadłodzielni. 

Specjalna lodówka stoi przed Kościołem Zielonoświątkowym przy Okrzei w Pile. Zabrać z niej jedzenie może każdy, kto tylko potrzebuje takiej pomocy. Do lodówki należy wkładać żywność zdatną do jedzenia i zapakowaną w szczelny pojemnik, na którym widnieje data, kiedy potrawa została przygotowana.  

Komentarze

Funkcja dodania komentarzy pod tym artykułem jest wyłączona. Napisz do nas jeżeli chcesz wypowiedzieć się na ten temat.