Uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ,,Awantura na talerzu".
Tematem przewodnim konkursu był jesiotr. Dziewczyny w 120 minut musiały przygotować danie z tej ryby. Sędziowie punktowali same umiejętności oraz techniki kulinarne i autorskie interpretacje dań z jesiotra.
Kluczem do zwycięstwa okazało się wykonanie przez młode kucharki pieczonego jesiotra z sosem miętowo-winnym. Do tego puree z topinamburu i groszku, pianki szpinakowej, kalafiora, paluszków dyniowych oraz oliwy szczypiorkowej.
Same zawody były okazją do promowania polskich ryb oraz ich kreatywnego wykorzystania w kuchni. Konkurs zgromadził najlepsze drużyny uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Wydarzenie miało na celu promowanie polskich ryb oraz kreatywnego ich wykorzystania. . Kucharze mieli okazje zaprezentować swoje umiejętności, techniki kulinarne oraz autorskie interpretacje dań z jesiotra.
Komentarze