Nową kuchnię otwarto w Pile. Pracują w niej osoby z niepełnosprawnościami. Zakład Aktywności Zawodowej wydzierżawił od miasta obiekt, w którym dziennie przygotowuje się 200 obiadów. A docelowo można będzie nawet tysiąc.
Nowoczesna, dostosowana do potrzeb pracowników z niepełnosprawnościami Kuchnia w Lesie, czyli w dawnej Tarczy już funkcjonuje. Pracuje w niej dziewięć osób z czego pięć jest z niepełnosprawnością w stopniu umiarkowanym lub znacznym.
- Bardzo lubię gotować, jestem bardzo szczęśliwa. Lubię tego, być w kuchni spokojnie. Ziemniaki obieramy, mamy tą zmywarkę, gotujemy, myjemy naczynia, parzymy. No i kroimy do obiadu, dla szkoły robimy, dla przedszkola i dla ZAZ-ów i dla MOPS-ów robimy. Tego robimy dla nich obiady i nieraz, kiedy skończymy, to sprzątamy po sobie - opowiada Angelika Rebelska, pracownica ZAZ w Pile
A w tej kuchni powstają zarówno kanapki, ale też i dwudaniowe obiady. Zamówić można też i dania wegeteriańskie, a nawet bezglutenowe.
- Kuchnia to jest coś, z czym chcemy dotrzeć do pojedynczego mieszkańca, do konkretnej osoby - stwierdza Witold Urbanowicz, dyrektor ZAZ w Pile.
Bo każdy kto ma ochotę może tu wykupić obiady abonamentowe. Pracownicy do tej pory szlifowali swoje umiejętności kulinarne w kuchni udostępnionej przez hotel Arche.
Teraz są już na swoim, a właściwie dzierżawionym od miasta. Jest też tu sala, którą także, każdy kto ma taką potrzebę możne wynająć na organizację różnego rodzaju imprez. Jeśli pilanom przypadną do gustu serwowane tu smaki, to Kuchnia w Lesie zwiększy zatrudnienie.
W tym wszystkim na pewno, jak Państwo za chwilę usłyszycie, najważniejszy jest człowiek, czyli najważniejszy jest nasz pracownik, który się uczy, który czerpie satysfakcję z tego, że komuś to po prostu będzie smakowało, że ktoś będzie się cieszył tym posiłkiem i to jest, że tak powiem, taka kwintesencja, creme de la creme naszej działalności - dodaje Witold Urbanowicz, dyrektor ZAZ w Pile.
Zakład Aktywności Zawodowej w Pile zatrudnia 141 osób na umowę o pracę. Ten budynek udało się wyposażyć w nowoczesny sprzęt gastronomiczny dzięki dotacji z PFRON-u.
Komentarze