Ukraińska kuchnia na polskich stołach 

20.03.2022   Autor: News4Media
---

Co ugotować Ukraińcom, żeby poczuli się, jak w domu? – zastanawiają się osoby, które przyjęły pod swój dach uchodźców. Sprawa jest prosta, bo wiele tradycyjnych dań naszych wschodnich sąsiadów znajdziemy również w polskim menu. 

Kuchnię ukraińską charakteryzuje prostota. Dominują w niej świeże składniki i wędzonki, pieczywo oraz warzywa i różnego rodzaju kasze. Są jednak dania, które zza wschodniej granicy przywędrowały do Polski i na stałe zagościły w naszych domach. Częstując nimi gości, z pewnością sprawimy im dużo radości. Przypominamy proste przepisy na zupę, danie główne oraz deser, które w obu krajach - Polsce i Ukrainie -są znane i lubiane. 
 
Barszcz ukraiński 
 

Składniki: 
 
- fasola biała w puszce 
- ząbek świeżego czosnku 
- kilogram buraków 
- pół kilograma wędzonych żeberek 
- włoszczyzna 
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki 
- szklanka soku pomidorowego 
- śmietanka 18 proc. tłuszczu do zabielenia 
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 
- natka pietruszki 
 
Przygotowanie: 
 
1. Żeberka gotować przez ok. godzinę w dużym garnku z dodatkiem kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Buraczki umyć, obrać i zagotować do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać i również zetrzeć na większych oczkach tarki. 
 
2. Do garnka z żeberkami dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż warzywa uzyskają miękkość. Doprawić do smaku i zabielić. Barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki. 
 
Deruny, czyli placki ziemniaczane po ukraińsku 
 

Składniki: 
 
- kilogram ziemniaków 
- dwie małe cebule 
- 30 gramów mąki pszennej 
- jedno jajko 
- sól i pieprz 
- olej 
- szczypiorek 
- gęsta, kwaśna śmietana 18 proc. 
 
Przygotowanie: 
 
1. Ziemniaki oraz cebulę umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Odstawić (np. w drobnym sitku), aby odsączył się nadmiar soku. 
 
2. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z mąką, jajkiem i przyprawami (doprawiamy wedle uznania). 
 
3. Na patelni wlewamy tyle oleju, aby zakryte było jej dno. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej stołowej łyżce ciasta i smażymy do osiągnięcia złotego odcienia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę, powtarzając czynność. 
 
4. Deruny podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i posiekanym szczypiorkiem. 
 
Kutia 
 
Składniki: 
 
- garść migdałów 
- garść suszonych wiśni 
- garść rodzynek sułtańskich 
- 200 gramów miodu 
- 200 gramów cukru pudru 
- 400 gramów maku 
- 2 szklanki ziaren pszenicy 
- olejek migdałowy (kilka kropel) 
- 100 mililitrów słodkiej śmietany 
 
Przygotowanie: 
 
1. Kutię należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, zalewając pszenicę wrzątkiem i odstawiając ją na noc. Rano mieszankę zagotować, odlać wywar i zalać ją ponownie czystą wodą, po czym gotować do miękkości przez ok. 3 godziny. Wodę ponownie odlać, a pszenicę odstawić do ostygnięcia. 
 
2. Mak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić w maszynce – najlepiej dwukrotnie. 
 
3. Pszenicę, mak oraz pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Podawać w małych miseczkach, udekorowane np. płatkami migdałów. 

News4Media/fot. iStock 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group