Olej rzepakowy - najzdrowszy i najtańszy tłuszcz tłoczony w kraju

25.05.2020   Autor: Redakcja
222---
Są tu jakieś "rzepiary"? To ostatni moment na malownicze zdjęcia z rzepakiem w tle. 

A czy wiecie, że olej rzepakowy ma bardzo dużo dobrych właściwości? W dodatku jest tani. 

- Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych i najtańszych źródeł tłuszczu pozyskiwanym w Polsce. Niegdyś olej rzepakowy zawierał szkodliwy dla układu krwionośnego kwas erukowy. Obecnie w sprzedaży jest dostępny jedynie olej rzepakowy bezerukowy, który jest bezpiecznym źródłem kwasów omega-3. Najkorzystniejszy dla zdrowia jest olej rzepakowy tłoczony na zimno, dodawany do sałatek, nierafinowany. Olej rzepakowy rafinowany nadaje się także do smażenia, a dzięki swojemu neutralnemu smakowi świetnie sprawdza się jako tłuszcz do wyrobu ciast - przekonuje Zuzanna Skonieczna, dietetyczka.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group