Czekolada to nic innego jak wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Jednak zanim stała się ona popularnym smakołykiem była podawana w zupełnie innej formie.
Historia czekolady i niezbędnego do jej wytworzenia kakao sięga około 2000 lat p.n.e. Wtedy to Olmekowie żyjący na terenach obecnego Meksyku zaczęli wykorzystywać sproszkowane ziarna kakaowca, pochodzące z dobrze rosnącego w tamtejszym klimacie drzewa kakaowego. Do rangi kultu, czekoladę wynieśli w III wieku n.e. Majowie. To oni poddawali ziarna kakaowca fermentacji, prażeniu i mieleniu. Otrzymany w ten sposób proszek mieszali z wodą, miodem, mąką kukurydzianą i chili. Z mieszanki tej powstawał raczej gorzki napój. Początkowo był on zarezerwowany wyłącznie dla królów i arystokracji w trakcie religijnych obrzędów. Zwyczaj spożywanie magicznego napoju od Majów przejęli Aztekowie, wprowadzając kilka modyfikacji. Do bazowej mieszanki dorzucali płatki kwiatów czy wanilię.
Do Europy ziarna kakaowca przywiózł z odległej wyprawy Krzysztof Kolumb. Początkowo czarny proszek nie spotkał się z dużym zainteresowaniem. Z czasem cenny napój zyskał uznanie na hiszpańskim dworze i to tam zaczęto go uszlachetniać wanilią i cukrem. W tej formie stał się prawdziwym przysmakiem, którym raczono przybyłych na dwór zagranicznych delegatów. Sama receptura była pilnie strzeżona i urosła do rangi tajemnicy państwowej. Choć inne dwory próbowały uzyskać podobne rezultaty to dopiero po stu latach udało się wykraść przepis Hiszpanom. Choć dzięki niemu gorzki specjał stał się bardziej przyjemny w smaku, nadal był spożywany w postaci płynnej. Przełom nastąpił w XVII wieku. Wtedy to na francuskim dworze pojawiły się czekoladowe pralinki. Daleko im jednak było do dzisiaj znanych łakoci. Kolejny krok do sukcesu zawdzięczamy Holendrom. W 1824 r. chemik Coenraad van Houten udoskonalił prasę hydrauliczną do miazgi kakaowej. Udało się mu wycisnąć 50 procent masła, dzięki temu powstał oczyszczony, kruchy placek, z którego po zmieleniu otrzymywano kakao w proszku, jakiego obecnie używamy. Pierwsza tabliczka czekolady wyprodukowana została w 1846 r. w Anglii przez Josepha Fry'a. Swój udział w powstaniu czekolady mlecznej miał również Szwajcar Henry Nestlé, który dodał do gorzkiej masy kakaowej mleko skondensowane. Wykorzystał to w 1875 r. Daniel Peter, który wyprodukował pierwszą czekoladę mleczną. W 1879 roku szwajcarski cukiernik Rudolf Lindt wynalazł urządzenie, które tak miesza składniki czekolady, by zniknął cierpki smak, a masa nabrała aksamitnej konsystencji i mogła rozpływać się w ustach.