Kolejne bakterie w wałeckiej wodzie

Kolejne bakterie w wałeckiej wodzie

Wczoraj Powiatowy Państwowy Inspektorat Sanitarny w Wałczu wydał komunikat w sprawie zanieczyszczenia wody w wałeckich wodociągach przez bakterie z grupy coli i Escherichia coli. Dziś komunikat został zaktualizowany. Sanepid stwierdził obecność enterokoków. Usuwanie zanieczyszczeń poyrwa co najmniej do środy. 

- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wałczu po otrzymaniu w dniu 09.10.2025 r. sprawozdań z badań próbek wody pobranych w dniu 08.10.2025 r. z wodociągu Wałcz stwierdził obecność w wodzie bakterii grupy coli oraz Escherichia coli, następnie na podstawie kolejnych sprawozdań z badań otrzymanych w dniu 10.10.2025 r. stwierdził obecność enterokoków, co stanowi zanieczyszczenie mikrobiologiczne – woda nie spełnia wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi - informuje wałecki inspektor sanitarny. 

W związku z tym woda z kranu nie może być spożywana, ani używana do przygotowywania posiłków. Ponadto nie może być używana do  mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych i prania. Woda nie nadaje się do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych zranień. Z kolei woda może być używana do celów sanitarnych, tj. WC. 

A co konkretnie oznaczają wykryte bakterie i jakie niosą ze sobą zagrożenie?  

Bakterie z grupy coli 

Nie zawsze muszą być bezpośrednio związane z zanieczyszczeniem kałowym lub z występowaniem organizmów patogennych w wodzie do picia. Mogą one występować zarówno w odchodach, jak i w środowisku naturalnym w wodach bogatych w substancje odżywcze , w glebie, w rozkładających się resztkach roślinnych. Bakterie te jednak nie mogą występować w uzdatnionej wodzie do picia. Bakterie grupy coli (wszystkie bakterie grupy coli) - zostały uznane za odpowiedni wskaźnik mikrobiologiczny jakości wody do picia ze względu na łatwość wykrywania i oznaczania w wodzie. Stwierdzenie ich obecności w wodzie sugeruje: nieodpowiednie jej uzdatnianie, wtórne zanieczyszczenie lub nadmierną zawartość substancji odżywczych w uzdatnionej wodzie. 

Spożycie takiej wody z bakteriami z grupy coli może prowadzić do zatrucia pokarmowego objawiającego się biegunką, wymiotami, bólami brzucha, gorączką i osłabieniem. W zależności od szczepu i wrażliwości organizmu mogą wystąpić także inne skutki, takie jak zakażenie układu moczowego, bóle głowy, a w skrajnych przypadkach (szczególnie u dzieci i osób starszych) poważniejsze komplikacje jak zapalenie opon mózgowych czy zespół hemolityczno-mocznicowy.

Escherichia coli

Jest to gram-ujemna bakterianależąca do rodziny Enterobacteriaceae, która wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt. W jelicie ta symbiotyczna bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc wrozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. 

Przeżywalność bakterii Escherichia coli w wodzie wynosi od 1-tygodnia do 1-miesiąca. Bakteria Escherichia colijako organizm wskaźnikowy zawsze informuje, iż nastąpiło skażenie ujęcia ściekami zawierającymi odchody ludzkie bądź zwierzęce (względnie przedostała się bezpośrednio do rurociągu podczas usuwania awarii, bądź przy okazji mikrospękań i nieszczelności). Przykładowo 1g odchodów zawiera ok. 10mln-1 mld tych bakterii. Niestety w odchodach mogą znajdować się bardziej niebezpieczne bakterie dlatego ważne jest, aby szybko reagować na skażenie.

Bakterie z tej rodziny mogą w określonych warunkach wywoływać choroby takie jak biegunki, zakażenia układu moczowego. Dotyczy to przede wszystkim osób osłabionych, noworodków oraz osób słabszych. Podatność bakterii E. coli na dezynfekcję jest dość duża.

Enterokoki

Są to bakterie, które przybierają formy kuliste łącząc się w pary (tzw. dwoinki) lub łańcuszki (paciorki). Wykrycie tych bakterii w wodzie świadczy o kontakcie wody pitnej z zanieczyszczeniami pochodzenia kałowego.Termin „paciorkowce kałowe” odnosi się do tych paciorkowców, które występują w odchodach ludzi i zwierząt. Posiadają one dość dużą tolerancję w stosunku do niekorzystnych warunków środowiska, ale wśród znanych gatunków przed wszystkim dwa wywołują zachorowania u ludzi (Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium).

Spośród chorób które wywołują te mikroorganizmy wymienia się m.in. zapalenie dróg moczowych, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy zapalenie płuc.Bakterie te w przeciwieństwie do E. coli i bakterii grupy coli mają podwyższoną odporność na działanie chloru.Paciorkowce są bardzo odporne na wysuszenie i mogą być przydatne w rutynowej kontroli przeprowadzanej po ułożeniu nowych lub wykonaniu napraw istniejących przewodów wodociągowych czy też do wykrywania zanieczyszczeń powodowanych spływem powierzchniowym do wód gruntowych lub powierzchniowych.

fot. poglądowa Pixabay

Komentarze

Funkcja dodania komentarzy pod tym artykułem jest wyłączona. Napisz do nas jeżeli chcesz wypowiedzieć się na ten temat.