Przepisy inspirowane Japonią

08.04.2023   Autor: Redakcja
4418---336
Japońska kuchnia to jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie. Potrawy japońskie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Dziś chciałabym zaproponować kilka przepisów na dania inspirowane kuchnią japońską, które z pewnością zachwycą każdego smakosza. Od pierożków Gyoza, przez tataki, aż po ramen – oto propozycje dla miłośników japońskiej kuchni.

Japońska sałatka z grzybami fungus
 
Składniki:
- 100 gramów grzybów fungus House of Asia blanszowanych
- 200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki
- 50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry

Sos:
- 3 łyżki pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
- 2 łyżki soku z limonki House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut.
2. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój.
3. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
4. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.


Japońskie placuszki okonomiyaki

Składniki:
- 100g panierki panko House of Asia
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
- 540 g kwiatu bananowca Quality Food pokrojonego w cienkie paski
- 1/2 główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sos:
- 1 arkusz Liści Nori House of Asia pocięty w długie paski
- 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
1. Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.



Pierożki Gyoza z mięsem

Składniki:
- 100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia
- 1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki posiekanych listków kolendry

Sposób przygotowania:
1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z pastą z czosnku, pastą z imbiru i dopraw do smaku sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep.
3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut.
4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami.


Ramen

Składniki:
- 2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
- 1 saszetka Pasty Miso House of Asia
- 1/2 opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem
- 1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 2 trawy cytrynowe
- 150 g mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- garść posiekanej dymki

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
3. Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów SHIITAKE

Składniki:
- 280 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
- 100 g Sosu Tonkatsu House of Asia
- 400 g karkówki pokrojonej w kostkę
- 2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Olej
- Patyczki bambusowe do szaszłyków

Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju.
2. Grzyby shiitake przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój.
3. Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa. Co jakiś czas, za pomocą pędzelka, smaruj szaszłyki sosem Tonkatsu.
4. Podawaj gorące.


Tataki z łososia z sałatką z fasoli

Składniki:
- 2-3 łyżki Sezamu Białego House of Asia
- 50 g Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico
- 1/2 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 400 g filetu z łososia
- Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby
- 2 łyżki kolendry
- 1 limonka

Sposób przygotowania:
1. Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry.
2. W misce wymieszaj czarną fasolę z salsą meksykańską i kolendrą.
3. Plastry łososia podawaj z sałatką z fasoli, a całość skrop sokiem z limonki.


Zupa Kimchi

Składniki:
- 1-2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’FOOD
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 80 g Sosu Kimchi House of Asia
- 300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 200 g kapusty pekińskiej
- 50 g marchewki pokrojonej w półplastry
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek drobno pokrojonej dymki
- 3 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:
1. Mięso wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut.
2. Do dużego garnka wlej olej i podsmaż na średnim ogniu kurczaka. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz kapustę i całość smaż kila minut. Po tym czasie dodaj sos kimchi, marynatę gochujang bulgogi BBQi duś przez 2-3 minuty. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
3. Gotową zupę posyp kolendrą i dymką.


Teriyaki Bowl

Składniki:
- 100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico
- 70 g Sosu Teriyaki House of Asia
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 100 g ryżu basmatti
- 1 awokado odmiany hass
- 1 mała marchewka
- 1 cebula czerwona pokrojona w pióra
- Sól, pierz do przyprawienia kurczaka

Do podania:
- 2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
- 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
- 4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- 3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki.
3. Awokado i marchewkę pokrój w plastry.
4. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.

źródło i fot: COMMPLACE

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group