Przysmaki z Wielkopolskich Sadów - konkurs regionalny

30.05.2022   Autor: Magdalena Grzegorzewska
665---15
Kaczka z jabłkami, schab ze śliwką czy racuchy. To tylko niektóre z licznych dań, jakie przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski na konkurs pn. Przysmaki z Wielkopolskich Sadów. Kilkadziesiąt kół zjechało w sobotę do Białośliwia, gdzie wybrano najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem oraz ze śliwką.  

Gmina Białośliwie jest owocową stolicą Wielkopolski. Niemal wszystkie grunty rolne tutaj to sady. A królują w nich śliwy i jabłonie. I owoce z tych właśnie drzew są głównymi bohaterami kulinarnego wydarzenia w Białośliwiu, pn. Przysmaki Wielkopolskich Sadów. 

Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich często korzystają z bogactwa przydomowych sadów. W daniach opartych na rodzimych recepturach owoce odgrywają kluczową rolę. A ile Kół Gospodyń Wiejskich, tyle oryginalnych przepisów. Na stołach można było znaleźć zarówno tradycyjną roladę z kaczki z jabłkami, jak i wymyślną kiszkę w kapuście pod jabłkową kołderką ze spyrkami. 


Koła Gospodyń Wiejskich wystawiły swoje przysmaki, a jury degustuje i wybiera najlepsze danie w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa regionalna z jabłkiem i najlepsza potrawa regionalna ze śliwką.

Ocenie poddany był sposób prezentacji, tj. wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami, 
w tym: tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystane surowce, produkty i półprodukty lokalne. 

Gospodynie za najlepsze dania ze śliwek i jabłek otrzymały nagrody finansowe.  Konkurs jest także okazją do poznania Wielkopolski, regionalnej tradycji i dziedzictwa kulinarnego, ale przede wszystkim to doskonała okazja do integracji.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group