Przepisy na hot - dogi w trzech odsłonach

04.07.2021   Autor: News4Media
1853---254
4 lipca na świecie swoje święto obchodzi hot – dog. Ta potrawa, której podstawą jest parówka, nie musi kojarzyć się jedynie z szybką przekąską na stacji paliw. To świetny pomysł na rodzinny obiad, a samo jego przygotowanie może być doskonałym pomysłem na wspólne spędzenie czasu.

Gorący pies?
Wyjaśnienie tej tajemniczej gry słów znajdujemy w jednej z legend, dotyczących jej powstania. Tłumacząc „hot – dog” na język polski otrzymujemy nazwę „gorący pies”. Jaki to ma związek z jedzeniem? W 1600 roku Johann Georghehner wynalazł kiełbaski, które nazwał „dachsund”, co znaczyło po prostu „jamniki”. Ale dlaczego gorące? Harry Stevans, sprzedawca parówek w bułkach, chcąc namówić klientów do ich kupna, pewnego razu krzyczał: „Kupujcie jamniki, póki gorące”. Twórca plakatu, który miał być dodatkową zachętą, nie wiedział jak zapisać „dachsund”, dlatego stworzył skrót myślowy „hot – dog”. Nazwa ta przyjęła się na całym świecie i od setek lat stanowi jedną z najpopularniejszych, szybkich potraw.

Jak przyrządzić domowego hot – doga na różne sposoby? 
Nie ma żadnych ograniczeń w eksperymentowaniu, jednak istnieją przepisy na hot – dogi. Jedne bazują na parówce i sosie, inne mają nieco bardziej złożony skład. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do ich przygotowania można użyć wydrążonej bagietki lub specjalnych bułek, które bez problemu kupimy w każdym markecie. Oto przykładowe przepisy:

Hot - dog w stylu kalifornijskim
Składniki:
- bułki do hot – dogów,
- plastry wędzonego boczku,
- ulubione parówki,
- prażona cebulka,
- pikantny ketchup.

Sposób przygotowania:
1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.
2. Każdą parówkę należy owinąć plastrem wędzonego boczku i umieścić w podgrzanym pieczywie.
3. Na końcu posypać środek prażoną cebulką i polać ketchupem.
Aby zaskoczyć domowników, można zwykłe bułki zamienić na mleczne. Ich słodki smak doskonale komponuje się z powyższymi dodatkami.

Hot – dog po polsku
Składniki:

- bułki do hot – dogów,
- ulubione parówki,
- ogórki konserwowe pokrojone w plasterki,
- cebula pokrojona w piórka,
- pomidor pokrojony w półplasterki,
- papryka konserwowa pokrojona w cienkie paski,
- ketchup,
- majonez.

Sposób przygotowania:
1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.
2. Jako pierwszą warstwę w pieczywie układamy liść sałaty.
3. Następnie w bułce umieszczamy podgrzaną parówkę.
4. Następnie kolejno układać: cebulę, ogórki, pomidory i paprykę.
5. Całość polać łagodnym sosem powstałym z połączenia, pół na pół, ketchupu i majonezu.

Hot – dog z białą kiełbasą
Składniki:
- bułki do hot – dogów
- cienkie, białe kiełbaski,
- jogurt naturalny 200 g,
- 2 ząbki czosnku,
- suszona natka pietruszki,
- sól.

Sposób przygotowania:
1. Kiełbaski ugotować w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.
2. Blenderem zmiksować jogurt naturalny z czosnkiem i pietruszką; doprawić solą do smaku.
3. Kiełbaski umieścić w podgrzanym pieczywie i polać własnoręcznie przygotowanym sosem.

fot.: iStock

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group