Koktajl, puszyste placki, zapiekana z warzywami. Proste przepisy na cukinię

09.07.2022   Autor: Artur Maras
1567---435

Sezon na cukinię trwa do końca lata. Jest smaczna, prosta w obróbce i tania. Warto sięgać po nią zawsze, kiedy brakuje pomysłu na zdrowy i pożywny posiłek.

Cukinia to sezonowe warzywo, które zachwyca swoją delikatnością. Jest tania, a przyrządzić można z niej naprawdę dużo. Na dodatek obfituje w potas, magnez, żelazo i wiele witamin. Nadaje się do jedzenia na surowo, jak i po obróbce termicznej. Poleca się ją również na grilla i jako dodatek do dań głównych. Przygotowaliśmy przykładowe przepisy, które pomogą włączyć cukinię do codziennego menu.

Owocowy koktajl

Choć jest warzywem, cukinia doskonale smakuje w towarzystwie owoców. Wystarczy przygotować te, które lubimy najbardziej i rozdrobnić je z pomocą blendera do płynnej postaci. Tu składniki zależą tylko od naszych preferencji smakowych i wyobraźni. My postawiliśmy na klasyczny koktajl, który sprawdzi się np. jako zdrowe śniadanie lub deser.

Przykładowe składniki:
- 1 obrany banan
- 1 obrane kiwi
- 1 obrane jabłko
- garść truskawek
- połowa obranej cukinii
- 1 obrana gruszka
- szklanka mleka lub pół szklanki wody.

Puszyste placuszki

Wracasz z pracy i orientujesz się, że w lodówce nic nie ma na obiad? Jeśli przypadkiem masz w domu jedną cukinię i kilka podstawowych składników, wyczarujesz z nich obłędne placuszki. To proste, tanie i stosunkowo szybkie danie.

Składniki:
- jedna cukinia
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonej cebulki ze szczypiorem
- odrobina pieprzu, łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli do smaku
- olej.

Przygotowanie:
1. Cukinię, jajka, mąkę, jogurt, czosnek, cebulkę, szczypior i przyprawy wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie wylewamy na patelnię tyle oleju, aby przykrył jej dno.
2. Na rozgrzany olej układamy przygotowane wcześniej ciasto tak, aby jeden placek był wielkości dna szklanki.
3. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.

Cukinia zapiekana z warzywami

Nie dość, że smaczna, to na dodatek dietetyczna. Ucieszy podniebienia osób dbających o linię i nie tylko. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale efekt jest oszałamiający.

Składniki na jedną cukinię (należy pomnożyć przez ilość porcji):
- cukinia średniej wielkości
- pomidor
- ogórek świeży
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypioru
- jajko
- ok. 100 gramów startego sera
- twarożek śmietankowy (jak do kanapek)
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Pomidora i ogórka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, twarożek i jajko. Wszystko mieszamy dokładnie, na końcu dodając jeszcze posiekany szczypiorek i przyprawy według upodobań. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
2. Cukinię przekrajamy wzdłuż i wydrążamy z niej miąższ, który również dodajemy do farszu i jeszcze raz mieszamy. Następnie ten sam farsz układamy w połówkach cukinii.
3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy połówki cukinii z farszem i zapiekamy przez ok. 40 minut. 4. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy cukinie z piekarnika, aby posypać je startym serem i dopiekamy według planu.

News4Media/fot. iStock

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group