Czekoladę możemy jeść bez wyrzutów sumienia

07.07.2021   Autor: News4Media
1344---93
Uznawana za kaloryczny przysmak, ma też wiele pozytywnych właściwości. Uwielbiana na całym świecie czekolada, obchodzi właśnie swoje święto. To oznacza, że 7 lipca możemy zajadać się nią bez obaw o zbędne kilogramy.

Słodka historia
W Europie pojawiła się w 1528 r. Początkowo kradła serca na dworach królewskich, jednak z czasem zyskała powszechną popularność. Od 1849 r. produkowana w formie tabliczek, czekolada zagościła w większości domów na całym świecie, jako jeden z najpopularniejszych, słodkich przysmaków. W kuchni wykorzystywana jest również jako dodatek do ciast, deserów i napojów.

Czekolada w Księdze Rekordów Guinnessa
Największa rzeźba z czekolady, która zapisała się w Księdze Rekordów Guinnessa, ważyła 10 187 kilogramów i została stworzona w Chinach. Z kolei rekord w jedzeniu pasty czekoladowej na czas ustanowił Andre Ortolf z Niemiec, który w 2020 r., w ciągu jednej minuty zjadł 435 gramów tego słodkiego przysmaku. Z pewnością ucieszyłoby go największe pudełko batoników czekoladowych wyprodukowane w Tokio, ważące 2044 kilogramów. Swojej kreatywności nie powstydzi się też Andrew Farrugia z Malty, który w 2012 roku wybudował z czekolady 111-metrowy pociąg.

Zalety jedzenia czekolady
Czekolada powstaje w głównej mierze z kakao, dlatego jest bogactwem magnezu, który odpowiada nie tylko za zdrowie naszego serca i działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne, ale również wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej prozdrowotne działanie koncentruje się również na poprawie pamięci oraz opóźnieniu procesów starzenia. Kostka gorzkiej czekolady jest też doskonałym sposobem na pozbycie się uczucia zmęczenia.
Ciasto czekoladowe w kubku
Składniki na kubek o pojemności 300 ml:

- 1 średnie jajko,
- 30 ml mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki kremu orzechowego do kanapek,
- 2,5 łyżki naturalnego kakao,
- szczypta soli,
- 4 łyżki mąki,
- szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
W pojemniku należy „rozbełtać” jajka, a następnie, cały czas mieszając, dodawać kolejno składniki: mleko, olej, krem orzechowy, kakao, sól, cynamon i mąkę. Jednolitą masę przełożyć do kubka i piec ok. 2 minut w mikrofalówce ustawionej na moc 800 W.

Czekoladowe smoothie
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 4 daktyle,
- awokado,
- jeden banan,
- 3 łyżki kakao naturalnego,
- szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy zmiksować za pomocą blendera i przelać do szklanki. Podawać z kostkami lodu. Opcjonalnie można wierzch posypać startą, gorzką czekoladą.

Zapiekane banany z czekoladą
Składniki (4 porcje):
- 4 banany,
- tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
Banany należy obrać ze skórki i ponacinać nożem co ok. 2 cm na całej długości. Czekoladę połamać na kostki i po jednej wsadzić w wycięte otwory. Całość zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do  rozgrzanego na 180 st. C. piekarnika. Piec ok. 15 minut, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Upieczone banany można podawać udekorowane sezonowymi owocami.

fot.: iStock

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group