Ryżowa babka wielkanocna na zakwasie

09.04.2020   Autor: Zuzanna Skonieczna
1333---78
Ryżowa babka wielkanocna na zakwasie. Sercem całego przedsięwzięcia jest słodki i alkoholowy zakwas na chlebek watykański, znany też jako ciasto Hermana, chlebek szczęścia, czy chlebek Animuszów.

Zrobienie zakwasu trwa kilka dni, dlatego jeśli nie masz czasu - możesz użyć zwykłych drożdży.
Potrzebujemy:
  • porcję zakwasu albo zaczyn (25 g drożdży + 100 g mąki + łyżka cukru)
  • mąkę ryżową (szklanka),
  • mąkę pszenną pełnoziarnistą (szklanka),
  • olej rzepakowy (3/4 szklanki),
  • żurawina (2 łyżki),
  • rodzynki (2 łyżki),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dwa jajka,
  • aromat waniliowy,
  • dowolna polewa do ozdoby (u mnie biała czekolada z sokiem z buraka).
W misce roztrzepujemy jaja, tak, aby troszkę zwiększyła się ich objętość. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy całość. Dolewamy szklankę zakwasu na chlebek watykański, po czym dokładnie mieszamy wszystkie płyny razem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę ryżową, mąkę pełnoziarnistą,  aromat waniliowy, żurawinę i rodzynki i wszystko bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż całość będzie gładziutką, jasną, mocno pachnącą drożdżami i alkoholem masą.

TU ZNAJDZIESZ WIELKANOCNE PRZEPISY
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką krupczatką. Wlewamy ciasto do foremki, zostawiając 4 cm przestrzeni, aby rosnące ciasto nie wypłynęło. Babkę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (uwaga! bez przeciągów) na min. godzinę.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W zwykłym piekarniku radzę postawić babkę na niższej kratce, w bardziej zaawansowanych piekarnikach polecam opcję hydropieczenia, albo intensywnego grzania od dołu.

Ryżową babkę wielkanocną pieczemy przez 45 minut, albo do suchego patryczka. Warto raz, koło 35 minuty sprawdzić, czy ciasto nadal się lepi do patyczka. Po upieczeniu dajemy babce odetchnąć, po czym jak ostygnie – kilkoma puknieciami wygonić ją z formy.

Na wystudzoną babkę wylejcie swoje ulubione dodatki – krem czekoladowy, lukier, albo mieszankę orzechów z syropem klonowym. Każdy wariant wart będzie grzechu, obiecuję.

Babka jest plastyczna, mokra, miękka, lekko słodka, o intensywnym drożdżowym aromacie.

fot. i opr. Susie dietetyka rodzinna

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group